Kallio musiikissa: Plutonium 74 – Kallioon

Odottelen Plutonium 74:n Villeä ja Ylermiä lähes tyhjässä Pub Petessä juuri ennen joulua. Ulkona on viileää, mutta lunta ei ole. Joulun tulon tietää vain siitä, että hommaa on paljon, mutta energiaa niiden tekemiseen ei enää meinaa löytyä. Joulunpyhät lepäämisineen kiinnostaa. Miehet astuvat sisään. Takana on pitkä päivä studiossa, mutta hymy irtoaa vielä.

– Meidän studio on tossa kadun toisella puolella. Pub Pete on tullut tutuksi. Tänne on hyvä tulla tauolle ja mennä sitten jatkamaan, Ville kertoo.

Ville Pystynen, 35 ja Ylermi Rajamaa, 34 ovat osa yhdeksänhenkistä Plutonium 74-yhtyettä. Yhtyeen facebook-sivuilla musiikkigenren kerrotaan olevan psykedeelinen rytmimusiikki. Soittimia ainakin riittää perkussioista trumpettiin sekä koneisiin ja pääsolistin Ylermin lisäksi kuullaan muitakin laulussa.

Plutskut, näin tuttavallisemmin, ovat julkaisseet kaksi levyä, Pasilasta Kallioon sekä Peittoalueen Ulkopuolella. Vuonna 2004 julkaistulla Pasilasta Kallioon-levyllä, on kappale Kallioon. Tänään puhumme siitä ja vähän muustakin.

– Jotenkin niin se meni, että Villellä oli joku vanha biitti, johon mä heitin ekat rivit. Tein lyriikat jollain tylsällä hissantunnilla ajatuksella, et tästä vois tulla hyvä biisi. Jotenkin se tapahtui luontevana hybridinä, Ylermi aloittaa.

Plutoniumin Pasilasta Kallioon-levy syntyi Kalliossa. Ville oli 2000-luvun alussa töissä Harjun nuorisotalolla Kalliossa, jossa bändi teki ensimmäistä levyään epävirallisesti yöaikaan puolisalaa.

– Siihen aikaan Ville asui Aleksis Kiven kadulla ja päädyin nukkumaan usein sinne, kun levytyssessiot meni pitkiksi. Aamukahvilla käytiin läheisessä A. Kivi-baarissa, Ylermi muistelee.
– Harjun nuorisotalon edessä hengaili silloin vakkarinarkkareita, jotka oli aluksi hieman pelottavia, mutta tuli lopulta hyvin tutuksi ja kyselivät meidän kuulumisia, Ville jatkaa.

Miesten veri vetää Kallioon. Kummatkin ovat asuneet useaan otteeseen Kalliossa, Ville jopa syntynyt siellä. Erityisesti kiitosta saa Kallion yöelämä, kuten biisistäkin voidaan kuulla.

– Nykyään huomaan olevani kärttynen vanha äijä, jota kiukuttaa nykyiset Kallion ilmiöt, kuten tavallisten keskiolutkuppiloiden häviäminen. Kova takaisku oli esimerkiksi se, kun Pullman lopetti, Ylermi sanoo.
– Mä oon tyytyväinen nykyisiin safkahommiin Kalliossa. Uudet ruokapaikat on positiivinen asia, ei tarvi enää syödä pelkkää roiskeläppää, Ville kertoo.
– Nojoo, toi on totta. Hyviä asioita on myös paljon. Mutta perinteistä Kallio-romantiikkaa on sellanen nuhjuinen, savuinen keskaribaari kaurismäkeläiseen tyyliin. Ja ystävällinen, Ylermi jatkaa.

Plutonium 74:sen Ville Pystynen ja Ylermi Rajamaa Pub Petessä. (Kuva: Marjatta Sassila)
Plutonium 74:sen Ville Pystynen ja Ylermi Rajamaa Pub Petessä. (Kuva: Marjatta Sassila)

Kallioon kappaleessa mainitaan muutamakin juottola. Niistä pystyssä ovat edelleen Kalliohovi ja Heinähattu. Mitkä ovat miesten nykyiset kantapaikat?

– Heinis on klassikko, B12 myös toimii. Kalliohovi taas liittyy juuri tonne 2000-luvun alkuun, eikä siellä tule enää käytyä, Ylermi kertoo.
– Mulle tärkein paikka on Om’pu Siltasaarenkadulla, missä oon ollut myös duunissa. Yksi ihana muisto liittyy myös Pulmu-baariin, siellä tapasin nimittäin kihlattuni, kertoo Ville.

Plutoniumit eivät siis turhaan hoilottele Kalliosta. Siellä on eletty ja koettu. Kallion syvimmästä olemuksesta kysyessäni, miehet miettivät hetken.

– Mulle se on ehkä se, kun kävelee Hesarilta Harjutorin saunan ohi, missä tyypit istuu bissellä, alemmas linjoille. Siinä saa fiiliksestä kiinni, Ville aloittaa.
– Kalliossa on sellanen outo rentous. Ei tarvi olla mitään tai näyttää miltään. Vaikka ei asuis siellä, niin silti voi tuntea olevansa kotona, Ylermi jatkaa.

Plutskujen nykykuulumisia ja uuden levyn tuloa kysellessä miehet hieman myhäilevät.

– Kyllä Plutskuille hyvää kuuluu. Kakkosen jälkeen tulee kolmonen, eli eiköhän se kolmas levy sieltä tule. Ennalta arvaamattomuus on hyvä asia, Ylermi sanoo.
– Levytettiin juuri yksi vanha Tuhat hattivattia-biisi Saman taivaan alla-julkaisulle, joka on vapaaehtoisvoimin tehty albumi monikulttuurisen ja suvaitsevaisen Suomen puolesta. Samalla levytettiin muuta uutta matskua, Ville kertoo.

Yhdeksänhenkistä yhtyettä ei välttämättä ole helppoa saada saman katon alle. Ydinryhmä, johon Ville ja Ylermi kuuluvat tekee koko ajan hieman enemmän töitä ja vie asioita eteenpäin. Musiikinteko vaatii kuitenkin läsnäoloa. Plutoniumia koetteli noin puolitoista vuotta sitten suuri takaisku, kun yksi yhtyeen jäsen, Ville Nissinen, menehtyi.

– Se lamautti. Ensimmäisen shokin ja surun jälkeen, tuli kuitenkin fiilis, että läävintä ois nyt lopettaa tähän. Tehdään vaikka seuraava levy hänen muistolleen, mutta ei lopeteta. Totuus on kuitenkin, että Ville oli ensin ystävä ja sitten vasta bändin jäsen, Ylermi kertoo.
– Villen tilalle jotenkin luontevasti ja innokkaana pasuunaa soittamaan tuli Erno Haukkala, joka on huippuammattilainen, kertoo Ville.

Miehiä kiireisenä pitää omien töiden ja Plutonium 74:sen ohella Peittoalue-studio ja Rapu Records, jossa osallisena on myös Joonatan Kotila, niin ikään Plutonium 74:sen jäsen. Rapu Records kasvaa ja julkaisee musiikkia tällä hetkellä muun muassa Spigulta, MC Pyhä Lehmältä, VG+:lta, Kap Kapilta ja Kyyn eleiltä.

Ville hommissa Peittoalue-studiossa. (Kuva: Marjatta Sassila)
Ville hommissa Peittoalue-studiossa. (Kuva: Marjatta Sassila)

Palataan vielä hetkeksi Kallioon.

– Täällä Pub Petessä on itse asiassa kalliolainen tunnelma. Kotoisa olo, Ylermi sanoo.
– Joo ja tää Hietaniemenkatu on muutenkin kalliomainen. Tossa lähellä on joku päihdekuntoutusmesta ja sit tuolla Mechelininkadulla niin sanottu kyttä-abc huoltis, Ville naureskelee.
– Kalliossa en oo muuten koskaan pelännyt. Kalliota pitää vaan osata lukea, vois siellä lapsensakin kasvattaa, Ylermi päättää.

Näistä miehistä ei Kallio lähde vaikka maisemat muuttuu ja vuodet kuluu.

Marjatta Sassila

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s