Naiset tekevät katutaidetta Taiteiden yössä

 

Mimmit peinttaamassa. (Kuva: Marjatta Sassila)

 

Elokuun lopun alkuilta on lämmin ja aurinkoinen. Helsingin Vallilassa maalipurkit suhisevat ja maalin tuoksun voi aistia pistelevänä sieraimissaan. Ihmiset istuskelevat katukivetyksellä, juovat olutta ja seuraavat, kuinka artistit pikkuhiljaa maalaavat suunnittelemiaan seinäteoksia.

Mimmit peinttaa -tapahtuma on juuri alkanut. Tapahtuma on ensimmäinen laatuaan. Maalattava seinä on Helsingin Ensikotiyhdistyksen muuri. Paikalle on kerääntynyt jo hyvä määrä kiinnostuneita. Ihmiset ottavat kuvia, tapaavat tuttujaan ja ihailevat ammattilaisia työssään. Yleisössä on katutaidetapahtuman ensikertalaisia ja niitä, jotka ovat jo selkeästi aiheeseen vihkiytyneet.

Tapahtuman ideoija Rosa Kivinen, Ruusa, tekee omaa teostaan muurin alkupäässä. Hän on maalannut spraymaalilla ääriviivat, eli outlinet, teoksen kirjaimille.

  • Haluttiin tehdä tällainen juttu katutaiteilijanaisten kanssa, koska graffitimaalaus on niin miesvaltaista, Ruusa kertoo.

Ruusan kanssa samaa muuria maalaavat kaksi muuta naista ja kulman takana muutama lisää.

Ensikodin toiminnanjohtaja Kirsi-Maria Manninen on myös paikalla ja odottaa mielenkiinnolla tulosta.

  • Kun aktivistit lähestyivät meitä tämän tapahtuman tiimoilta, ajatus tuntui upealta. Seinä on ollut usein vain sotkujen peitossa ja olemme aikaisemminkin ajatelleet, että asialle voisi tehdä jotain, toiminnanjohtaja kertoo.

Ensikoti anoi kaupungilta toimenpidelupaa, että maalaustapahtuma saataisiin järjestettyä. Lupa saatiin viime hetkellä ja vihdoin seinä saa arvoisensa käsittelyn.

  • Seinä on hyvä ja otollinen tila. Saamme maalata rauhassa koska asuintaloja ei ole ihan lähellä, Ruusa toteaa.

Ruusa on maalannut graffitia aktiivisesti kaksi vuotta. Tausta on graafikon hommissa. Ruusan lisäksi naisartisteja on kuusi, muun muassa Nora Helsinki, JR ja Norde.

Ensikodin valmis seinä kulmasta kuvattuna. (Kuva: Rosa Kivinen)
Ensikodin valmis seinä kulmasta kuvattuna. (Kuva: Rosa Kivinen)

Mimmit maalaavat keskittyneesti. Joku haluaisi mukaan maalaamaan, mutta taiteilijat on etukäteen valittu. Yleisössä on selkeästi enemmän naisia. Paikalla on toki miehiäkin, tuttavia ja poikaystäviä, jotka ovat tulleet tukemaan ja kannustamaan.

Ensikotiyhdistys on kansalaisjärjestö joka auttaa ja tukee vauvaperheitä. Vallillan ensikoti valmistui 1942. Sitä olivat alulle panemassa naiset.

  • Tämä oli naisten ponnistus sodan aikana, kertoo Kirsi-Maria Manninen.

Naisten aktiivisuus ulottuu siis hienosti alkuajoista tähän päivään. Se on saanut uusia muotoja naisartistien ansiosta.

Mimmit peinttaa -tapahtumasta on tarkoitus tehdä jokavuotinen ja kasvava tapahtuma.  Ensi vuonna on tarkoitus toteuttaa maalaus uudestaan ja uusilla artisteilla. Tavoitteena on myös, että tapahtuma poikisi lisää katutaideprojekteja.

Alkuillasta paikalla on jo monta kiinnostunutta. Illan tullen muurille tuodaan valot ja maalaus jatkuu keskiyöhön, jolloin iltavalaistus tuo oman lisänsä.

Paikalle kävelee lapsiperhe, jossa on nuori tyttö. Hän katselee ihastuneesti seinälle ilmestyviä värikkäitä taideteoksia. Lienee selvää, että tämän jutun tulevaisuus on taattu.

Osa Ensikodin valmista seinää. (Kuva: Rosa Kivinen)
Osa Ensikodin valmista seinää. (Kuva: Rosa Kivinen)

Marjatta Sassila

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s